PEAK összetevők 2.

Fekete berkenye (arónia):

A fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot.

Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik. Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen.

Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a P és K1 vitaminnal együtt. A fekete berkenye (aronia) a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb “P”-vitamintartalommal (rutin, citrin, heszperidin stb.) rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok szklerozisát.

Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot, mindemellett nincsen negatív hatással az emberi szervezetre. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a “P és K1” vitaminokkal együtt. Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik.

Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen. Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. Ezért fogyasztása előnyös erős vérzések esetén és besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után. Fogyasztása előnyös a magas vérnyomásos betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.

Tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű jódot, és van benne A, B2-, E-, K-, PP-vitamin, makro-mikroelemek: kalcium, vas, bór, réz, mangán, molibdén. A berkenye bizonyítottan megelőz minden panaszt és megbetegedést. A berkenyét sikeresen alkalmazták és dokumentálták a következők esetén: gyomorgyulladás elégtelen szekréciós funkcióval (anacid gastritis), bélbetegségek, máj- és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiák, diabétesz mellitusz, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), hipertónia és minden szív- és érrendszeri megbetegedés, véralvadás/vérrögök, húgyúti fertőzések, pajzsmirigy megbetegedés, kemoterápiával kezelt betegek kezelésére.

Az orosz népgyógyászatban az almaszedret gyógynövényként ismerik, sokoldalúan hasznosítják a háztartásban is, de főleg gyomor és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás ellenszereként használják. Az almaszedernek bizonyítottan nagy a jelentősége a gyógyászatban és különös táplálkozáspszichológiai tulajdonságai alapján megelőző és gyógyító hatása van a rákbetegségekre, továbbá gyulladáscsökkentő és diuretikus (fokozza a vizelet-kiválasztást).

Megállapították, hogy a berkenyebogyónak hasonlóan erős az antioxidáns hatása, mint azoké a kínai gyógynövényeké, amelyeket rák ellen használnak. A berkenyebogyó különösen gazdag P vitaminban (flavonoidok) és a nyomelemek közül vasban és jódban. A flavonoidok és fenolsavak meghatározó elemei a berkenyebogyó különlegesen magas antioxidáns potenciáljának. Tudományos tanulmányok bizonyítják a benne lévő antociánok és proantociánok az életerő fokozásában játszott és gyulladáscsökkentő szerepét.

A bogyók antioxidáns alkotóelemeinek az egészség megőrzésében és a szívkoszorúér-megbetegedések és rák elleni védelemben játszott szerepe nem csak a kutatók, de az élelmiszergyártók és fogyasztók számára is jelentőséggel bír. A fenolok antioxidáns hatása elsősorban azok redox tulajdonságaira alapul, általuk a fenolok képesek hidrogéndonorként hatni, csökkentő vagy egyenként akár oxigénkötő hatást kifejteni. Ezenkívül fémmegkötő képességgel is rendelkeznek.

A kevésbé ismert almaszedernek (aronia) lényegesen magasabb az antocián, fenol tartalma és lényegesen magasabb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a fekete áfonya, a nagy gyümölcsű áfonya vagy a vörös áfonya. A bogyós gyümölcsökben lévő fenol-csoportok, mint a proantociánok és antociánok antioxidáns erejét vizsgáló tanulmányokat eddig főként kelet-európai országokban végeztek. Elsősorban a volt Szovjetunióban készítettek erre vonatkozóan sok tanulmányt a múlt század 50-es éveiben.

A klinikai vizsgálatok többek között igazolták, hogy a fekete berkenyebogyó képes a nehézfémeket eliminálni a szervezetből. A szervi sugárkárosodást szenvedett betegeket is sikeresen kezelték. A volt Szovjetunióban a gyógyszeripar gyógyhatású szörpöket, porokat és tablettákat gyártott fekete berkenyéből. Farmakológiai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a berkenyének nem csak a bogyója, de a levele is tartalmaz olyan különleges hatóanyagokat, amelyek a gyógyászatban felhasználhatók.2006 augusztus elseje óta Németországban is folyik egy kutatási projekt, amely az berkenyebogyó gyógyhatásait vizsgálja. Különösen rákmegelőző és táplálkozáspszichológiai szempontok állnak a tanulmány középpontjában.

A projekt futamideje 3 év. A projekt koordinációját a Potsdam-i Egyetem Táplálkozástudományi Intézete látja el, az aronia-ipari partner pedig az Arnsdorf-i Walther tradicionális présüzem. Az almaszedret, mint gyógynövényt tanulmányozó, annak gyógyászati jelentőségét vizsgáló kutatásokat a berlini Humboldt Egyetem (Gyümölcstermesztési Kutató Intézet, Zepernick) és az Egyesült Államokbeli Floridai Nemzetközi Egyetem is végzett.

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Alma

Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint terhesség alatt a rendszeres almafogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdőívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenőrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendő gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

Egy másik vizsgálatot összegezve, amelyet a Londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság végzett, arra a felismerésre jutottak, hogy azokban a gyerekekben, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották azt. Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs. A tanulmány alapján a banán is hasonlóan egészséges, a rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az asztma előfordulását.

Az alma magas flavonoid tartalmának jótékony hatása

A két tanulmány feltehetően az alma magas flavonoid tartalmának jótékony hatását tükrözi. A flavonoidok antioxidáns hatású (sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közreműködnek) növényi anyagok. Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen: quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin. A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Összességében védik az egészségünket.

Alma – emésztést segítő és rákmegelőző

Az alma jótékony hatásai már régóta ismertek. Segíti az emésztést, ami leginkább a rosttartalmának köszönhető. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát. Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.

Alma és a vitaminok

Az almában megtalálható vitaminok nem különböznek más gyümölcs vitamintartalmától. Tartalmaz A-vitamint, B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez. Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi. Ihatjuk szűrt, illetve rostos üdítő változatát. A szárított almahéjból készíthetünk teát, ami kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen. A háziasszonyok saláták készítéséhez hasznosíthatják almaecet formájában, mely a fogyókúrázók által is közkedvelt természetes zsírégető tulajdonsága miatt.

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Fügekaktusz

 • A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és a C-vitamin
 • gazdag ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban, de bővelkedik élelmi rostokban, fehérjékben, poliszacharidokban és bioflavonoidokban
 • Egyes kutatási eredmények szerint akik rendszeresen fogyasztanak fügekaktuszt, kisebb eséllyel lesznek elhízottak vagy cukorbetegek
 • gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
 • csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet is
 • antioxidáns hatása van, amely védelmet nyújt a káros szabad gyökökkel szemben
 • megtámogatja az anyagcsere-folyamatokat és az emésztésre is kedvező hatással van (testsúlycsökkenés)
 • vágásokat és horzsolásokat is eredményesen kezelhetünk
 • segítséget nyújt a vese és a kötőszöveti méregtelenítésben
 • Szabályozza a vércukor szintet, csökkenti a koleszterin- és a triglicerid szintet,
 • Hatékony testsúlyszabályozó, csökkenti az étvágyat, növeli a jólakottság-érzetet,
 • Tisztítja a vastagbelet, székletlazító, csökkenti az emésztési panaszokat,
 • Segíti a májfunkciókat,
 • Jól kiegészíti a vegetáriánus étrendet,
 • A szövetek folyadék-visszatartásának csökkentésével támogatja a vese méregtelenítő funkcióját,
 • Segíti a kötőszöveti méregtelenítést, csökkenti a celulitisz mértékét.
 • Hozzájárul a húgyhólyag és a nyirokrendszer tisztításához, és férfiak esetében jótékonyan hat a prosztata működésére is.
 • daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése
 • rostanyagai a mérgeket magukhoz kötik
 • 17 fajta aminosavat tartalmaz, melyből 8 létfontosságú

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Cékla

A cékla nemcsak a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában játszik fontos szerepet, hiszen magas kálium, magnézium, vas folsav és vitamintartalma (B6 és C) ennél is több egészségügyi előnyt jelent a céklafogyasztók számára. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik.

 

A CÉKLA CSÖKKENTI A VÉRNYOMÁST, A SZÍVROHAM ÉS A STROKE KOCKÁZATÁT
Kutatások kimutatták, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Ez azért van, mert a cékla magas nitráttartalma a vérben egy úgynevezett nitrogén-monoxid gázzá alakul, ami kitágítja a vérereket és így csökkenti a vérnyomást. Naponta 250 milliliter céklalé elfogyasztása vagy 1-2 főtt cékla (kb. 10 dkg) megevése jelentősen csökkenti a vérnyomást és az ahhoz kapcsolódó szövődmények kialakulását.

A CÉKLA ERŐTELJES ANTIOXIDÁNS TULAJDONSÁGOKKAL IS RENDELKEZIK

A betacianin pigment adja a cékla erőteljes színét, ez az anyag azonban antioxidánsként is működik. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a szélütését is.

A CÉKLA NAGY MENNYISÉGBEN TARTALMAZ FOLSAVAKAT

A cékla folsav tartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez. A folsav fontos szerepet játszik továbbá a magzat gerincvelőjének kialakulásáért (1-3. hónapban) és segít megelőzni az olyan gerincvelő rendellenességeket, mint a spina bifida. A cékla vasat is tartalmaz, így segít leküzdeni a kismamák terhesség alatti fáradtságérzetét. A várandós anyukáknak nem szabad elfelejteniük azonban, hogy a főtt cékla kevesebb folsavat tartalmaz, mint a nyers.

A CÉKLA CSÖKKENTI A CSONTRITKULÁS KOCKÁZATÁT

A cékla ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásához és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

A cékla ezeken kívül csökkenti a koleszterinszintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység és elűzi a fáradtságot és mivel javítja a véráramlást az agyban, ezért fokozza a szellemi képességeket is.

 • Csökkenti a vérnyomást: a bio céklalé bizonyítottan és azonnal érezhetően csökkenti a vérnyomást. A hatás a fogyasztást követően azonnal bekövetkezik, és mintegy 24 órán keresztül tart.
 • Méregtelenít: a benne található metionin és béta-glicerin révén fokozza a máj működését és segíti a májsejtek regenerálódását, így a bio céklalé kiváló méregtelenítő hatású szer.
 • Meggátolja a korai öregedést: antioxidánsainak szabadgyököket semlegesítő hatása révén belülről védi meg a bőrt, likopintartalma segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, miközben megóvja a káros napsugaraktól.
 • Segít megelőzni és legyőzni a rákot: Ferenczi Sándor magyar kutatóorvos még az 1950-es években kezdte vizsgálni a nyers cékla rákellenes hatását. Ő és az ő kutatásán alapuló további vizsgálatok is pozitív eredményekre jutottak: a betegeknél 3-4 havi bio céklalé fogyasztása drámai javulást eredményezett. A kutatók úgy tartják, hogy a bio céklalé hatásos a tumorok és a leukémia ellen is, miközben májvédő hatása révén mérsékli a kemoterápia mellékhatásait.
 • Javítja az emésztést: a bio céklalé ivása stimulálja a bélműködést és az élelmiszer lebontását. Fogyasszunk étkezések előtt fél csészével, vagy gyomorrontás esetén bármikor.
 • Csökkenti a gyulladást: a céklalében található betain egy olyan erőteljes hatású tápanyag, amely megvédi a sejteket, fehérjéket és enzimeket a környezeti stressztől. Csökkenti a gyulladást, védi a belső szerveket, és jelentősen mérsékli az érrendszeri rizikófaktorokat is.
 • Energiát ad a testedzéshez: a céklalében található nitrátok nitrogén-oxiddá alakulva csökkentik a kisebb intenzitású edzéshez szükséges oxigén mennyiségét és növeli a nagyobb erőkifejtésekkel szembeni tűréshatárt. Egy kísérlet során a bio céklalét fogyasztók 16 %-kal voltak képesek tovább edzeni.
 • Csökkenti a vércukorszintet: a bio céklalé oldott rostanyagai révén bizonyítottan csökkenti a glükóz mennyiségét a vérben.
 • Növeli a szexuális teljesítőképességet: már az ókori rómaiak is használták a céklát, amikor fokozni akarták a libidójukat. A kutatások bebizonyították, hogy a céklalé magas bór tartalma révén képes fokozni a szexuális vágyért és erőért felelős hormonok termelődését. A nitrogén-oxid fokozza a vér áramlását, így szintén hozzájárul a teljesítmény fokozásához.”

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Fekete áfonya

Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában. E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható.

Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést – különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.

A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Állatkísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Gránátalma

FONTOS SZEREPE VAN A SÚLYKONTROLLBAN

A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

JÓ HATÁSSAL VAN A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERRE

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt férfiakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak az LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.

BIZTOSÍTJA A LÉTFONTOSSÁGÚ C-VITAMIN ÉS K-VITAMIN SZÜKSÉGES ADAGJÁT

A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

FONTOS SZEREPE LEHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN

A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és anti mikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

EGYÉB HATÁSOK

A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Meggy

A meggy hatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.

Hormon elégtelenség: Hormonelégtelenség az öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken. A hiányt szintetikus hormonokkal, gyógyszerekkel igyekeznek pótolni. A szintetikus gyógyszereknek mellékhatása azonban sok nőnél problémát okoz. Csuklófájás, hajhullás, súlygyarapodás, emésztési problémák, memória zavar, trombózis, depresszió, stb. Ezért ha csak lehet természetes úton próbálunk hozzájutni a esztrogenhez, amelyeket a növények termelnek. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.

Emésztést serkentő: A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagymennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

Székrekedésre: A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában.

Szív: A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.

Véredény probléma: A véredény problémát az erekben való idegen anyag lerakódása és az erek megvastagodása a rugalmasság elvesztése jelenti. Minél több a lerakódás, annál gyengébbek az artériák, valamint annál kevesebb kapilláris erecskénk működőképes. Ha az ereket megtisztítjuk és ebben a meggy nagy segítségünkre lehet, hiszen savtartalmával, ami lúgos hatást vált ki a vérben, a kapilláris ereket is újra megnyithatja.

Vér körforgása: Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, a vértisztító munkájával a vér körforgására is hat. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út.

Veseműködőst serkentő: A vese az, amelynek vékony finom erecskéi először dugulnak el. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkülhet és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a vizelettel.

Ödéma: Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet kihajtani.

Köszvény: A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek eltűnni. Így a csuklókból is kioldódik a lerakodott húgysavkő és egyéb anyag, hogy eltűnjön a fájdalom addig, amíg ismét meg nem történik a lerakodás.

Alacsony vérnyomás: Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A meggyben van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt.

Szájbetegségek, laza fogak: Ezek a betegségek a C vitamin hiányára utalnak. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem fogyaszt elegendő C vitamint, azért lazulnak ki a fogai, inkább arra utal, hogy a kellő tápanyag nem szívódik úgy fel, ahogyan kellene. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa.

Légzőszervi panaszok: A légzési problémák megoldásában is sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz. Az A vitamin nemcsak a légzőszervek nyálkahártyáit gyógyítja, de serkenti az immun-rendszer munkáját is. A légzési panaszokban is segít a meggy, amelyeket a túlfogyasztás okozhat. A tele gyomorban a bomlás következtében gázok keletkeznek, és nyomják a rekeszizmot, amely a tüdőre illetve a szívre gyakorol nyomást. A megy lé savas tartalma serkenti az emésztést, és hamarabb bekövetkezik a megkönnyebbülés.

Meghűlés: A meggy az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az immun rendszerünk működését segíti elő.

A legjobb antioxidans: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint biofklavon. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabadgyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsira olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Béta glükán

 • immunrendszer erősítés (kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben vagy éppen kemoterápiás kezelés után)
 • sebgyógyító hatás
 • javasolt lehet antibiotikumok mellett a szedése (egerekben 56%-kal növelte e betegségek túlélési esélyét)
 • fertőzések megelőzése, kezelése esetén: E.coli, Candida albicans, Staphylococcus aureus
 • gombás fertőzések esetén
 • fekélyek esetén
 • égési sérülések esetén
 • csökkent immunműködés esetén (pl. HIV)
 • rákos betegségek esetén
 • magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek szintén ajánlott, mivel kísérletek szerint képes csökkenteni az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin szintet
 • patkánykísérletekben jelentősen csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét
 • várandósságban a béta glükán magzatvédő hatását mutatták ki (fertőzésekkel szemben)

A béta glükán immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása, valamint a rákos daganatokkal szemben kifejtett pusztító hatása egyre nyilvánvalóbb, ezért a béta glükán szerves részét képezi a komplementer medicinának.

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Dió olaj

 • az enyhe depressziós tünetek enyhítéséért
 • az agy megfelelő működéséért, memória javítás
 • az érelmeszesedést és a keringési problémák megelőzéséért
 • immunrendszer erősítés (telítetlen zsírsavtartalma 83%)
 • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
 • idegrendszer megfelelő működése
 • a koleszterinszint csökkenés
 • bőr regenerálás, pikkelysömörre (E-vitamin tartalma miatt)
 • irritált, nagyon száraz, ekcémás bőr ápolás (E-vitamin )
 • prosztata megnagyobbodás esetén
 • gombaölő hatású
 • Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák
  a dió olajsavai az Omega-3 típusba tartoznak

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Szezámmag olaj

 • Érfal regenerálóként vérnyomáscsökkentő
 • Sok kalciumot és foszfort  tartalmaz, jótékony a csontozatnak
 • Csökkenti a máj- és a vér koleszterinszintjét
 • Lassítja és gátolja az érelmeszesedést
 • Csökkenti a glükózszintet hipertenziv cukorbetegség esetén
 • Pozitív hatással van idegrendszerünkre, erősíti a szervezet védekezőképességét (Lecitin) (csökkenteni a sclerosis multiplex betegség kifejlődését)
 • Ajánlják máj-, epe-, valamit epehólyag bántalmakra, megakadályozza az epekő kialakulását, szabályozza az epe egészséges működését
 • Lassú bél-perisztaltikára (székrekedés) ajánlott szer
 • Rendszeres szedése ajánlott szív- és érrendszeri betegségek esetén
 • Méregtelenítő hatású
 • Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne
 • bőrvédő, bőrregeneráló (égési sérülések esetén is)
 • akadályozza, késlelteti a melanóma kialakulását

érdekel a PEAK…tovább>>>

forrás

Homoktövis gyümölcshús olaj

 • Magas karotin, E vit, telítetlen zsírsav tartalom
 • Immunrendszer, bőrbetegség, gyomor-nyombél, máj, hajhullás, ráncok ellen
 • Zsíroldó, anyagcsere fokozó (fogyás)
 • Narancsbőr ellen
 • Véd a káros UV sugarak ellen
 • A homoktövis olaja viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz omega-zsírsavakat: mint Omega-3, -6, -7,-9. Emellett b-sitosterin (hatékony koleszterincsökkentő), cis-vaccénolaj-sav, fitoncid és nyomelem tartalma is kiemelkedő
 • Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, az “egészség tárának” is hívják
 • A-,E-,F – vitaminhiány esetén
 • Immunerősítő
 • gyulladáscsökkentő
 • késlelteti az öregedést
 • csökkentheti a vér koleszterinszintjét így lassíthatja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását
 • elősegítheti a testsúly optimalizálását.
 • Egészségesen tartja a bőrt és a hajat
 • Növelheti a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást
 • Reumás panaszok kiegészítő kezelésére
 • elősegítheti az öregségi foltok megszűnését.
 • Javíthatja a sötétben látást, a szemidegek működését
 • Külsőleg ecsetelve jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, radioaktív kelevények, szájgyulladás, a fejbőr és a bőr – kozmetikai – kezelésére.
 • Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre
 • védi a májat
 • Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását
 • E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
 • C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese
 • Antibakteriális
 • Helyileg alkalmazva a homoktövis-olaj felgyorsítja a sebgyógyulást. Kifejezetten ajánlott égési és fagyási sérülésekre (az egyetlen ismert szer, mely csaknem heg nélkül gyógyítja az égési sebeket), vágott sebekre és sugár okozta égési sérülésekre
 • aranyér kezelésére is hatásos
 • Fogínygyulladás esetén
 • Az allergiás szezonban
 • Reflux
 • pattanások
forrás

<<<<VISSZA

 

TOVÁBB>>>>

 

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

 

Sikered Szolgálatában

Hervát Attila

Az alábbi elérhetőségeken megtalálsz:

Facebook: https://www.facebook.com/hervat.attila
SKYPE: hervat.attila
Hívj bátran a kérdéseiddel!

Tel.: +36302904858
E-mail: attila.hervat@gmail.com
Ezen a linken keresztül tudsz regisztrálni, csatlakozni és vásárolni.